Eylül 2017

BUCAK 1. GÜN ANTALYA'DAN BUCAK

Cem oğlumun anısına Sırdaş Bisikletimle 5. yıl şehirler arası turumuz. kısaca buraya gelişimizi bir hatırlatayım. hatırlanacağı gibi 2013 yılında yapabilirmiyim diye bisikletimi otobüse koyup, Denizli'nin ilçesi Acıpayam'a giderek oradan başlayarak, 1. gün Buharkent, 2.gün Selçuk, 3-4 günler. İzmir Karşıyaka, 5.gün Bergama, 6.gün Akçay, 7.gün Çanakkale, 8.gün Eceabat Şehitler Turu sonrası 9.gün otobüsle Antalya'ya dönüş, 730 km.

KANGAL 22.GÜN SİVAS KANGAL'DA 3.GÜN

Turumuzun 22. günü bugün Kangal Çoban Köpeği üretim çiftliği, ilçe dışında Sivas karayolu üzerinde T.C. Kangal Kaymakamlığı gözetiminde olan bu çiftlikte saf kan Kangal Çoban Köpeği üretimi yapılıyormuş, Kangal köpeği 15 yıl civarında yaşayan , Kurt dahil vahşi hayvanlara karşı küçük baş veya büyük baş sürüyü iç güdüsel olarak koruma görevi yapan sahibine sadık bu hayvanlar, sahibinin yetiştirme tarzına göre dağlarda sürüyü korurken, sahibinin eğitimi ile ev ve işyeri korumasında da kullanılıyormuş, söylenen bu köpekler sürü ile dağlarda koruma görevlerinde daha mutlu oluyorlarmış.

KÖPRÜLERİMİZ-5 İÇ ANADOLU ESKİ YENİ KARAYOLLARI KÖPRÜLERİ

Cemsiz 6 Yıl Turumuzda Burdur - Afyonkarahisar - Ankara - Kırıkkale - Çorum - Amasya - tokat - Sivas - Kayseri - Nevşehir - Aksaray - Konya - Karaman - Eskişehir ilk 14 şehir ve ve ilçelerinindeki Köprülerimizin resimlerini yapan Mühendislerimizin ve İşçilerimizin Emeklerine Saygı için çektim, Geçen sene 2016 yılı Sensiz 5 yıl turumuzdaki resimlere ekleyerek, Muhteşem bir albüm olmaya gidiyor, web sayfamızda Köprülerimiz ölümünde ölümsüzleştirmeye devam ediyorum,

KÖPRÜLERİMİZ - 6 İÇ EGE ESKİ YENİ KARAYOLLARI KÖPRÜLERİ

Cemsiz 6 Yıl Turumuzda Kütahya - Balıkesir - Manisa - İzmir - Aydın - Denizli iç Ege 6 şehir ve ilçelerinde sırdaş Bisikletimle pedalladığım Köprülerimizin resimlerini yapan, Mühendislere ve İşçilerinin Emeklerine Saygı için resimledim, web sayfamda da köprülerimiz bölümüne yükledim, Harika bir albüm oldu,

KANGAL 23.GÜN SİVAS KANGAL'DA 4.GÜN

Kangal'da 4.günüm keyif aldığım Tren yolculuğu sonrası geldiğim Kangal'da 4. günüm Tohumlu Kalemlerden haber yok, sabah evde kahvaltı, bu gün ilaçlarımın zamanı geldi, sağlık ocağında yazdıracağım, Kangalın 2 caddesi var biri Malatya Sivas karayoluna çıkan, ikincisi kaplıca tarafına giden merkez Belediye önünden biri sağa biri sola gidiyor, kaplıca yolu tarafında sağlık ocağı, sağ olsunlar hem çay söylediler, hem ilaçları yazdılar, Antalya'da eczacı Tuğba Kardeşimize bilgi verdim, buraya kadar 1.8 kg.

KANGAL 24. GÜN KANGAL'DA 5.GÜN

24. gün Kangal'da 5. gün dinlendim, kalemler gelmeyecek zira telefonumuza dönen olmadı, demek ki sözle özün tutması gerekiyor, biz söylediğimiz sözümüzden dönmedik, ücretsiz aldığımız kalemleri ücretsiz dağıttık, yenileri gelse onları da yine iyi insanlara ücretsiz dağıtacaktık, karşı taraf ise baştan beri söylediklerini sonra bir baktık unuttular, yuttular, kimseye kızma durumum olmaz, dağıttığım kalemleri herkesimden insanlara verdim, Antalya'ya döndüğümde dağıtırım diye ayırdığımız 35 ad.

ULAŞ 25.GÜN KANGAL'DAN ULAŞ

25 gün hedefimiz Ulaş bugünde hiç görmediğim yollarda pedal çevireceğim, meşhur Yağ Donduran Geçidinden geçeceğim, 1540 rakımlı Kangal'dan 1625 rakıma çıkıp, tekrar 1540 rakıma inip sonra 1750 rakıma çıktım. sonra Ulaş'a kadar iniş, rüzgarla ilgili hep yazıyorum, yine karşıdan esiyor, Kangal çıkışından 20 km. yol tek şeritli Gürün yol ayrımından sonra Yağdondurana kadar bölünmüş yol, çıkışından iniş sonrası yine bölünmüş yol, yağdondurana tünel çalışması var, Yağdonduran geçidinden Strava GPRS ile geçen 2 kişiden biriyim.

KAYSERİ 28.GÜN PALAS'TAN KAYSERİ

28. gün hedefimiz Kayseri, sabah Fikri kahvaltılıkları getirmiş, tavada zeytinyağa yumurta kırmış, zeytin, peynir, domates, biber, karnımız doydu, iyi insanlar, hemen ileride Sultanhanı kervansarayı anayoldan 1 km. az içeride, restorasyon görmüş, buraya bakan görevli kervansaraylarda dikkatimi çeken hemen hemen hepsi aynı ortasında mescit, dikdörtken, büyük ana kapı, içeride üstü kapalı yerler, resim, bilgi derken, yola çıktım, arka tekerden pıt pıt pıt diye ses geliyor, indim bir baktım, arka teker jant çemberi yanak tarafında 5 cm.

ÜRGÜP 29.GÜN KAYSERİ'DEN ÜRGÜP

29. gün Hedefimiz Avanos diyordum ama yolda bilenler Ürgüp dediler, daha mantıklı geldi, Kayseri 2014 yılında vakfın daveti üzerine otobüse bisikleti koyup gelmiştim. sonra Nevşehir'e kadar pedal çevirmiştim. o zaman Kayseri çıkışındaki köprünün yenisi yapılıyordu, yol kapalıydı, zar zor geçmiştim, hey günler, bu anlattıklarımı not olarak masrafların tamamı kendi cebimden karşılanmıştır, karşıya sıfır masraf.

AVANOS 30.GÜN KAPADOKYA TURU ÜRGÜP'TEN aVANOS

30. gün Hedefimiz Avanos Kapadokya turu ilk defa gezeceğim, Avanos yolunda bir müddet gidip, daha sonra Devrent, Zelve, Paşabağı, yol ayrımı ssola göreme tarafına sağ Avanos'a gidiyor, Çavuşin, Göreme Uçhisar buradan dönüş, Göreme, Çavuşin, Avanos 41 km. 637 metre yükseklik olmuş, atv motorlar var, plaka takılmış toplam 1.000 ad.

YILDIZELİ 18.GÜN TURHAL'DAN TOKAT VE YILDIZELİ

18. gün Hedefimiz. Tokat sonra Yıldızeli olabilir ama önce Tokat'a varmalıyım, sabah Turhal çıkışı Yoğurtmaç taş pide fırınında içinde ceviz veya haşhaş, üstünde yumurta sarısı sürülen ve susam atılan hamurun pide şeklindeki hali, fiyatı 4.- Tl. verdim. sıcak sıcak fırından çıkan fırıncı teyzemin söylediği çayın yanında iyi gitti. Turhal 493 metre Tokat 623 metre, Yeşilırmak Tokat'a kadar çiftçiye, toprağa hayat vermiş, Buğday, Şeker Pancarı, meyve ağaçları, dağlar yeşil, orman kaplı, sadecde yol kenarlarında çeşme yok, yöre halkı ürettiklerini satıyorlar, 2 ad.

BURDUR 2.GÜN BUCAK'TAN BURDUR

Dünkü yorgunluğa otel, duş iyi geldi. sabah hedefim Burdur önce çarşıdan ana yola çıktım, bölünmüş yol, üst geçit çalışması var, seydiköy küçük bir tırmanış sonrası küçük bir iniş, eskiden Antalya'dan Isparta'ya gidilen yol, şimdi yine gidiş var, bitiminde Çeltikçi ilçesi küçük bir ilçe. daha sonra Toros dağlarındaki geçitlerden Çeltikçibeli geçidi.1.225 metre bisikletin yanında yer yer yürüyerek sıcak havada önce Tekke köyü sonra zirve bolca su Tekke köyünde meyva satan köylü teyzelerimiz. meyva alsam para almayacaklar. sadece bir tane erik aldım, yurdum insanı gönlü bol.

AFŞAR KÖYÜ 3.GÜN BURDUR'DAN AFŞAR KÖYÜNE

Burdur 81.600 nüfus 950 rakım akşam karavanalarını paylaşan, çadır yeri için yer gösteren Burdur itfaiye camiasına çok teşekkürler. sabah yolumuz Keçiborlu sonra dinar kavşağı. eskiden Burdur çıkışında göle yakın elma ağaçlarının arasında Gümüşgüne organize sanayiye çıkan asfalt bir yol vardı. orayı kullanmak istiyorum. düz yol bir tren yolundan geçen bu yol sadece buradaki tarlalara gitmek isteyenler kullanıyor gibi. çünkü ana yol yukarıda inişli çıkışlı. organize sanayi bölgesine geldim.

SANDIKLI HÜDAİ KAPLICASI 4.GÜN AFŞAR KÖYÜNDEN SANDIKLI HÜDAİ KAPLICASI

akşam patatesli gözleme el yapımı ayran rahat uyku sonrası bu gün hedef Sandıklı Hüdai Kaplıcası, sabah sandıkta dalından koparılmış, leğende temizlenmiş vişneyi görünce izinle birer avuç sabah kahvaltı yerine yedim, ekşiliği ile harikaydı, bölünmüş yol, GPRS yi açtım zannediyordum açmamışım, 40 km. sandıklı'ya gelmeden kaplıca yolu soldan ayrılıyor, 6 km.

HÜDAİ KAPLICASI- SANDIKLI 2.GÜN ÖZEL

Sandıklı Hüdai Kaplıcasını geçmişten biliyordum. şifalı sulardan 1 gün daha faydalanayım. dün yeni termal kaplıcasına girmiştim. (15.- Tl.) bugün eskilerden kalan Köprübaşı hamamı, küçük havuz diye bilinen yere gideceğim. giriş ücretli 5.- Tl. 4X3 metre çapında, suyun sıcaklığı 40 derece su, suyun devamlı yenilenen havuzu, 5 kurnalı hamamı, 1 duşu, giyinme soyunma yeri, tuvaleti, bir kurna başına bir havuza yorgunluklar gitti. şifalı suların olduğu sadece 2 tane yer yok, daha azla yer var, ailecek saatli girilen havuzlarda var.

AFYONKARAHİSAR 6.GÜN SANDIKLI'DAN AFYONKARAHİSAR

Sandıklı'nın şifalı suları yanında meşhurları patatesli ekmeği, uzun zaman taze kalan, doyurucu, leziz ekmeğin yanında, Leblebisi de meşhurları arasında, Hüdai Kaplıcası iyi geldi. sayfamızda hem Hüdai Kaplıcasından , Hem Sandıklı'dan arkadaşlarımız oldu. sabah önce Sandıklı'ya uğrayacağım. Hükümet Konağına geldim. fotoğraf çekerken arkamdan bir ses izin aldınız mı? şaşırdım meğerse daha önce medyada çalışan Serkan bey. bana takılıyormuş. bu arada bana çay söylerken sandıklı haber ajansında çalışan arkadaşlarını da telefonla çağırmış. geldiler sağ olsunlar.

GÖMÜ 7.GÜN AFYONKARAHİSAR'DAN GÖMÜ

Afyonkarahisar'da çadırda rahat sayılacak uyku sonrası sabah çadırı topladım, istasyonda çayımı içtim. yol inişli çıkışlı, önce isçehisar mermer ocakları ve mermerle ilgili işletmeler çok, Afyon mermeri tutulan bir mermer çeşidi olarak biliyorum. geldiğim yer Seydiler köyü çevresindeki kayalar Ürgüp, Kapadokyayı andırıyor. mola veriyorum: Tohumlu kalemler kızımın yazışarak üretici firmanın verdiği sözü üzerine turumuzda elimizdeki tohumlu kalemlerin dağıtımını yaptık. bizden kaynaklanmayan sorunlar nedeniyle bazı yerlerde ise dağıtım yapamadık, destekleyen, dostlarımızdan özür dilerim.

SİVRİHİSAR 8.GÜN GÖMÜ'DEN SİVRİHİSAR

Gömü köy odası hayatımda ilk gördüğüm ve kaldığım yer. sen doğru ol, dürüst ol yeter ki, karşıda sıkıntı yok, sabaj çayından sonra yola koyuldum, GPRS yi açmayı unutmuşum, bölünmüş yol, ağırlıklı olarak soldan esen rüzgar, yolun sol tarafında kışın karların yolu tıkamaması için kar tünelleri yapmışlar, Emirdağ Kavşağı bugün üsten geçiyorum, ama turumuzda bir gün alttaki yolda da sırdaşla pedallayacağım inanıyorum, bu yolda akaryakıt istasyonu yok denecek kadar az.

TEMELLİ 9.GÜN SİVRİHASAR'DAN TEMELLİ

9. gün hedefimiz Ankara'nın doğusunda bir yer.: Bamya çorbası, çayın üstüne duş, arada çamaşırlar yıkandı, uyku harika geldi, Sivrihisar'dan ayrılma zamanı, çarşıda ana yola çıkan kısa yol var dediler, bir tepeyi aştım, karşında yol kenarı çöplük, eyvah dememe kalmadan 5-6 köpek, hemen bisikletten inip, bisikleti araya alıp mevzilendim.

LALAHAN-ANKARA 10.GÜN TEMELLİ'DEN LALAHAN ANKARA

sabah çadırda dinlenmiş uyandım, bugün Ankara sonrası varınca program yapacağım. 750 metreden 1.080 metreye çıkış rampası var, sonra 850 metrelere iniş tel kırılmaları tedirgin etmeye başladı, Ankara'dan jant teli alayım, buraya kadar 4 tane kırıldı yanımda 20 tane vardı, Ankara'ya ulaştım, yolda kalemlerden dağıtmaya devam, tarifle gittiğim yerden 10 tane jant teli 5.- tl verdim. Ankara trafiği çok kalabalık kavşaklar yan yollar, hızlı trafik, hiç bir yere uğramadan çıkışa yöneldim.

KIRIKKALE 11.GÜN ANKARA LALAHAN'DAN KIRIKKALE

11. gün Hedef Kırıkkale : Duş sonrası çimde çadır içinde matın üstünde rahat bir uyku, bardakta klasik kahvaltı 200 ml. süt, cornfleks + kara üzüm kurusu, çadırı düzenli toplayıp bisiklete yükledim. ileride Elmadağ'dan iniş var. bisikletin üstünde yük oynarsa yere düşmek kaçınılmaz olur, dikkat etmek gerekir. yolda sıcak simit, çay yazan yol kenarındaki yere geldim, simit + çay 2.-Tl. bayağı güzel geldi. Hasanoğlan rampası yolun bir tarafı yeni açılıyor, öbür taraf geliş gidiş, trafik yoğun, yer yer yapılan taraftan, bazen trafiğin içinde tepeye geldim.

DELİCE 12.GÜN KIRIKKALE'DEN DELİCE

12. gün Hedef Delice Kırıkkale'nin ilçesi. sabah otel odasında yıkanan çamaşırlar ihtimamla unutmadan topladım, kahvaltı tahminimden zengin, açık büfe çay eşliğinde karnımı doyurdum, Kırıkkale merkez çevre yolundan aşağıda tren yolu yanından eski yoldan ana yola çıkarsın dediler, rüzgar karşıdan esmeye devam ediyor, anayolda Balışeyh 2.300 nüfuslu, çay içmek için girdiğim kahvehanedeki masalar ve oturma yeri orijinal amerikan arabası önü ve arkası, mola zamanı: tura başlarken yolun zorlu olduğunu göz önüne alarak, günlük 30 km. diye başlayalım 45-50 km.

SUNGURLU 13.GÜN DELİCE'DEN SUNGURLU

13. gün hedefimiz Sungurlu : hava güneşli, rüzgar karşıdan esiyor, bölünmüş yolda 45 km. yol, İnegazili köyün güzel ve temiz bir çeşmesi var, bakımını yapan, orada kalan bir kişinin olması, şişeleri doldurdum, İstanbulda oturan yazın köyüne gelen amcam leblebide, tandırda Sungurlu'da Çorum kadar söz sahibi olduğunu söyledi. 31.300 nüfuslu Sungurlu pastahane gibi bir yerde simit, çay içeyim 4.-tl. verdim. telefonu şarj edeyim dedim.

AMASYA 16.GÜN MECİTÖZÜ'NDEN AMASYA

16. gün hedefimiz Amasya akşam yemek karnım aç değil, bir 200 ml. meyve suyu, 1.-Tl. yola çıktım, yol sekerekten, tek şeritli akaryakıt istasyonu olmayan yolda, trafik yoğun değil, sıkıntısız 105 bin nüfuslu Amasya'ya yaklaşmaya başladım. ilk istasyondaki market çarşı marketi gibi, nemlendirici krem 5.-Tl. fiyatı uygun yoğurt yöresel tadları hoşuma gidiyor, sade soda iyi oldu, Fatih Amasyalı kardeşimizle tanıştım, çay içerken lafladık, iyi insanlar, Tokat yol ayrımı yol düzeldi, 13 km.

TURHAL 17.GÜN AMASYA'DAN TURHAL

sabah her yaptığımı yapmadım, yükü bisiklete yükledim, arka jantta tel kırığını gördüm, iç ce dış ruble dahil sökerek taktım, akord ayarında çağ atladım, laf aramızda bugüne kadar taktığım hiç bir tel kırılmadı, nereden biliyorsun dersen her değiştirdiğim tele siyah bant bağlıyorum, Turhal'a hareket saat 09.00 u buldu, rüzgar arkamdan yol bölünmüş yol, yol kaenarında meyva satan amcam ürünler bahçesindenmiş, kışın Amasya'da yazın bahçedeki evde eşiyle yaşıyormuş, 70 yaşın üstünde 1 şeftali, 3 erik 1.50 tl.

Sayfalar

Yasal Uyarı

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) www.bisiklethobimiz.com’a ve Coşkun ORTAÇAKIROĞLU'na ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. www.bisiklethobimiz.com’a ve Coşkun ORTAÇAKIROĞLU ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.