BİSİKLET LASTİĞİ ve PATLAK LASTİK HAKKINDA

Bu gün Bisiklet Lastiği hakkında bildiğim bilgilerin paylaşımı yapayım dedim. Bisikletin matruşka gibi açtıkça çok geniş bir konu olduğunu gördüm. yurt dışında Çin olmak üzere uzak doğuda kadrosu dahil yapılan, bazılarının ülkemizde montajı yapıldığı, ayrıca Avrupa Amerika gibi yerlerde özel yapımların olduğu gördüm. Bisikletin başlıca ana grupları Yol, Dağ, Şehir Tur bisikletleri, bu bisikletler kendi arasında 26 - 27,5- 28- 29 jantla anılıyor, lastik genişlikleri başlıcaları 19-23-32-35-38-40 mm. firmaların ürettikleri bu lastiklerin fiyatları 30 tl - 300 tl civarı. Bisikletlerin fiyatları market bisikletlerinin haricinde 1 bin tl - 25 bin tl. civarında çok sayıda bisiklet üreten firmalar ve markaları var.
Bisikleti gençliğimde amatörce ve fabrikaya giderken kullandığım araçtı. yıllar sonra 2012 yılından itibaren tekrar kullanmaya başladım, bisiklette kabaca 3 grup var. yol yarış bisikleti, Dağ bisikleti (MTB) ve şehir tur bisikleti, 1- yol yarış bisikleti adından anlaşılacağı üzere ince teker, küçük bir selesi olan, üzerinde yük ağırlık olmayan, günü birlik turlarda, 30 km. hızın üzerine rahatça çıkılan güce dayalı bir araç, 2- Dağ bisikleti MTB adından da anlaşılacağı üzere kalın teker, çamurluksuz, ağırlıklı asfalt yol haricinde dağ, bayır, tepe, ormanlık alan ve yollarında, taşlı topraklı yollarda yine güce dayalı ve adrenalin yaşamak isteyenlere mahsus bir araç, ( dağ bisikleti olanlar düz asfalt yolda şehir bisikletinden daha fazla güç harcıyoruz diyorlar) 3- şehir tur bisikleti adından da anlaşılacağı asfalt ağırlıklı yollar olmak üzere ama şehir içinde ama çadır, mat, uyku tulumu dahil ihtiyaçlarınızı yükleyerek şehirler arası konaklamalı gidebilirken, isterseniz ülke dışına çıkarak dünya turu yapma şansınızı çok düşük maliyetle yapabilirsiniz ve seçeceğiniz uygun yol güzergahı ile çok büyük gücün olması gerekmeyen bir araç, geçen sürede ama yol bisikleti ama dağ bisikleti hiç kullanmadım, bunlar hakkında çok sağlıklı bir bilgim yok dolayısıyla yorum yapmam anlamsız olur, okuyanları yanlış yönlendirmiş olurum. birde lastiklerde patlamayı önleyen sıvılar ve dış ve iç lastik arasına konan şerit zırhı, çok malumatım olmadığından yorum yapmayayım. çünkü bu güne kadar kullandığım bisiklet türü şehir tur bisikleti olması, sizlere daha sağlıklı bilgi verebileceğimi düşündüm. konumuz bisiklet lastiği hakkındaydı. 2013 yılında 1 bin tl.ye yeni sıfır almış olduğum bisikletin üstündeki lastikler aşındıkça çok sağlıklı olmadığını anladım, çünkü sık sık patlıyordu. 2014 yılının sonunda Hakan Bey'in tavsiyesi üzerine Schwalbe maraton plus lastik aldım, o günkü fiyatı 145 tl.ydi. 2 tanesine 290 tl. verdim. (otomobil lastik fiyatı ) sonrası yıllarda lastik patlamasını, dolayısıyla yolda patlak lastiğe ve yama işini unuttum, ( hani derler ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır hikmeti) 3 yılda şehirler arası turlarım dahil 20 bin km. yol katettim. verdiğim paraya değdi. tura çıkıyorsun bisikletin üstüne 25-30 kg. yükünüzü sarmışınız teker patlamış, yükünüzü indirin, lastiği sökün iç lastiğinizi takın pompa ile şişirin, yola çıkın şansızlık ileride tekrar lastiğiniz iniyor, aynı işlemi defalarca yapın kısaca gavur eziyeti turunuzun o günkü günü resmen zehir olur, bazen para çok önemli olmaz
Bisikletimizin lastik seçimine gelelim. genelde şehir tur bisikletlerinin jantı 28 olur. geçen sürede normal lastik ve kaliteli lastik kullanan biri olarak burada kilomuzun(100 kg.) ve yükümüzü (25 kg.- 30 kg.) göz önüne alarak, lastik seçiminde kaliteli ve zırhlı lastik yönünde düşüyorum, memnun kaldığım Schwalbe lastik 28 jant lastikte 700 olarak yazılıyor. 38 mm genişliği kullanmıştım, lastiğin yere temas eden genişlik 32-35 arasında 32 mm. genişlik turlarımızda bisikletin üzerindeki 150 kg.ma yakın ağırlık altında çok ince gibi geldi. 35 mm. zırhlı Schwalbe ile Bisikletimizin daha konforlu daha az güç harcayarak daha fazla km. yol gidebileceğimi düşünüyorum. Schwable Maraton 85 psi havaya kadar basılabilir ama ben 70-80 arası hava basarak yolda daha az güç harcayarak keyifli turlar düşünüyorum.
Birde lastiğiniz patlarsa kötü bir an, şanssız bir an, bulunduğunuz yerde akaryakıt istasyonu varsa bu şansınız demektir. yerleşim yerindeyseniz biraz şanslısınız, güvenliğiniz için trafik yolundan içeride bir yerde önce bisikletin üstünde yükünüzü boşaltın, ( çok geniş yayılmayın yoksa malzemelerinizi toplarken unuttuklarınız olabilir.) tamir eldiveniniz varsa giyin, bisikleti ters çevirin tekerler havada, V frense fren telini gevşetin, patlak lastiği yerinden çıkarın, önce söktüğünüz tekerlekte dış tarafından cam kırığı, çivi, diken var mı? türünde bir kısa araştırma yapın, ( ülkemizde karayollarında cam kırıkları, yine karayolunda patlayan araç lastiklerinin çelik telleri çok var.) sonra dış lastiği sipop hızasında kalemle işaretleyin, lastiği sökerken kesinlikle tornavida, metal ve kesici, delici alet kullanmayın ( yoksa iç lastiğe ve jant kenarına zarar verirsiniz.) sırada dış lastiği ve iç lastiği janttan komple çıkarın, burada hassas noktaya geliyoruz. Dış Lastiği içten elinizle tarayarak ve gözünüzle çok dikkatlice inceleyelim. iç lastiğinizi patlatan nesneyi bulursanız, genelde patlatan tektir ama yinede 2. varmı diye kontrolunuzu yapalım. Önemli: Lastiğinizi yamayıp janta takmayın. yanınızda bulunan yedek iç lastiği takın. patlak iç lastiğinizi pompanızla şişirin, olduğunuz yerde su varsa, yoksa yanınızdaki su ve ıslattığınız bezle ile patlak yeri bulmaya çalışın, bulduğunuzda iç lastiğin delik yerini sipop yerini işaretlediğiniz dış lastiği hizasına getirdiğinizde eğer bulduğunuz yer ile aynı ise yeni taktığınız iç lastiği gönül rahatlığı ile janta iç ve dış lastiği takıp şişirebilirsiniz. şişirdiğiniz tekeri yerine takın, gevşettiğin fren telini sıkıyorsun, geriye toparlanırken acele etmeden yükünüzü bisiklete yükleyip tekrar yola çıkabiliriz artık, en yakın akaryakıt istasyonunda pompa ile teker havalarımızı tamamlıyoruz, iç lastik denince 2 türlü iç lastik var kalın sibop (pompa veya akaryakıt istasyonlarında rahatça şişirebiliyorsunuz) 2. ince sibop denince ( biraz teferruatlı akaryakıt istasyonlarında aparat takarak şişirebiliyorsunuz. ama havasının inmesi daha zor. ) tercih sizin. Buradan yollardaki Bisikletçi Dostu olan Akaryakıt İstasyonlarına Selamlarımızı yollayalım. (çadır kurma yerine müsade eden, tuvaletlerinden faydalandığımız, demledikleri çaydan ücretsiz içmemiz, yerine göre yemeklerini paylaşan gece boyunca güvenli ortamda konakladığımız Bisikletçi Dostlarımız.) ( turda bana göre acele etme, telaş etme olmaması gerekiyor. şanssız bir günün olabilir, gideceğin yere ulaşamayabilirsin. daha sonraki günlerde aradaki farkı kapatırsın. )
yukarıdaki yazdıklarımız kullandığım 28 jant şehir tur Bisikleti içindir. lastik havası 4.0 bar veya 55 psi den az olmayacak 6.0 bar. veya 85 psi den fazla olmayacak. ön lastik havası 70 psi arka lastik 70-85 arası bir hava olacak. yine ucuz dış lastik yolda sizlere sorun çıkarırken, zırhlı dış lastik belki baştan pahalı gibi gelirken ilerleyen zamanda iyiki almışım diyeceksiniz.
DIŞ LASTİĞİN YANAKLARINDA VERİLEN BİLGİLER:
Schwalbe Maraton Perfonmance Line ( Schwalbe Maraton Performans hattı)
37-622 ( bu lastikte 3 mm. çelik zırh vardır. )
( 28 X 1.40 - 700 X 35 C ) 28 X 1.40 bu ölçüyü ingiliz ölçüsü 2.54 cm. ile çarparsanız 700 X 35 rakamlarını bulunuyor.
4.0 - 6.0 bar, 55 - 85 psi LASTİK HAVASI 1 bar 14.50 psi tekabül ederse 4.0 ve 6.0 çarpıldığında Lastik havasının alt ve üst limitleri
E - BİKE READY 50 km. Bisiklet hazır azami hız 50 km. üstüne çıkma ikazı
LASTİĞİMİZ PATLARSA DİYE YANIMIZDA TAŞIDIKLARIMIZ:
Yama - Sulüsyon- Zımpara Kağıdı- Pompa- Plastik Levye- Sipop sökme takma aparatı- Yedek sipop- İç lastik- Tamirci eldiveni-
Sağlıcakla kalın takip eden Dostlarım. 09 Aralık 2017

TARİH: 
2017

Yorum Yazabilirsiniz ...

Yasal Uyarı

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) www.bisiklethobimiz.com’a ve Coşkun ORTAÇAKIROĞLU'na ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. www.bisiklethobimiz.com’a ve Coşkun ORTAÇAKIROĞLU ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.